keyboard_arrow_up

Ízlések és pofonok, avagy ki nyerte idén a “világ legszebb futballmeze” versenyt?

A 2021/22-es szezon hazai, idegenbeli és harmadik számú mezeinek többségét már bemutatták a klubcsapatok, ezért a SportBible kiválasztotta szubjektív véleménye alapján a 20 legszebb dresszt a világ minden tájáról.

A portál szerint a mezdesign egy újabb kiemelkedő évet tudhat maga mögött, ahol a nagyobb és kisebb márkák is igazi versenyt futottak, új trendeket hoztak létre, és elszakadtak a megszokottól. Ezt nagyszerű látni, és ez a határok feszegetését szolgálta, több esetben is az utóbbi idők legjobb dresszeit adva a fociszeretőknek.

  1. Hull City idegenbeli

Kezdjük egy “sötét élvezettel” az Umbrótól, amely befeketítette az angol másodosztályú Hull City idegenbeli mezét, a szponzort, a márkajelzést, a klub címerét és mindent. Nem lehet nagyot tévedni egy Blackout mezzel, de a tervező így is emlékezeteset alkotott. Tigrisek? Inkább Fekete Párducok.

  1. Orlando Pirates hazai

Az Orlando Pirates dresszénél minden a klub címeréből származó koponya és keresztcsontok ismétlődő megjelenéséről szól.

  1. Bayern München harmadik számú

Megosztó, de a portál szerkesztői valamennyien támogatják. A Bayern harmadik mezének egyedi dizájnja a bajor táj előtt tiszteleg, a stílust a München környéki hegyi panoráma által inspirált grafika uralja.

  1. Ajax idegenbeli

Az Ajaxnak egyszerűen nem lehet rossz szettje, nem igaz? A tavalyi szezon erős idegenbeli mezét követve ezúttal a kék két árnyalatából áll a dizájn, mentazöld kísérettel, amik a függőleges csíkokon, a szponzorlogón, a márkajelzésen és a klub címerén keresztül tűnnek fel. Világos, merész és ragyogó.

  1. Venezia idegenbeli

A Serie A-ba frissen feljutott és máris a legjobban öltözöttek díjára pályázó Venezia és a Kappa ebben a szezonban szuper stílusban kezdték meg új partnerségüket. Ez az idegenbeli mez valószínűleg a leggyengébb a klub három idei szezonbeli pólója közül, mégis a 16. helyen áll ezen a listán.

  1. West Ham hazai

A Kalapácsosok esetében retro teljesen jól sült el. A West Hamnél az Umbro egy olyan dizájnt mutatott be, amit a Paolo Di Canio által viselt mez ihletett, amikor a korábbi közönségkedvenc az ezredfordulón a klub történetének egyik legnagyobb gólját szerezte. Tökéletes kivitelezés, amely hagyományt és egy csipetnyi friss érzést hoz.

  1. FC Porto idegenbeli

Egy sötétkék és tengerkék dizájn, ami a korábbi FC Porto idegenbeli mezek hagyományának nyomdokaiba lép, de a New Balance feldobta azt a fémes arany részletek bevonásával, amik a szponzor, a márkajelzés és a klub címerén keresztül bukkannak fel, királyi hatást keltve a megjelenésnek.

  1. Mamelodi Sundowns idegenbeli

Dél-Afrika egyfajta kiaknázatlan erőforrás a meztervezésben, a tervezők készen állnak arra, hogy felkarolják az afrikai nemzetben rejlő vibráló kultúrát. Kitűnő példa erre a Mamelodi Sundowns idegenbeli dressze. A Puma a regnáló bajnok számára egy gyönyörűen testre szabott dizájnt készített. A minták a hazai és az idegenbeli mérkőzésen is megjelennek, de az utóbbi kék színárnyalataiban még hatásosabb a megjelenés.

  1. Philadelphia Union idegenbeli

A “BY|U” szerelést a szurkolók egy csoportja, a Union Creators’ Collective tervezte tetőtől talpig, és a kék alapon tónusos villámmintás hangsúlyokkal egyszerűen lenyűgöző. Nem az első alkalom, hogy szurkolói tervezéssel találkozunk ezen a listán – lehet, hogy ez lesz a jövő útja?

  1. PSG harmadik

A PSG számára nem idegenek az ilyen típusú listák, a Nike – és az off-shoot Jordan – gyakran ajándékozza meg a párizsiakat divatos koncepciókkal. Mivel a “Jumpman” logója ebben a szezonban a hazai mezre került, a Nike-nak egy kicsit több mozgástere maradt az idegenbeli és a harmadik mezeknél, és az utóbbi a hagyományos Hectre-csíkot vízszintesen megfordítja, ezzel tisztelegve a 90-es évek klubmezei előtt.

  1. Seattle Sounders idegenbeli

Elérkeztünk a Top 10-hez. Itt jön az első – de nem utolsó – dizájn, amelyet egy ikonikus zenész ihletett. A Seattle Sounders második számú mezét a seattle-i születésű Jimi Hendrix ihlette, a lila, narancssárga és sárga színeket ötvözi, a zenész kedvence színei és pszichedelikus minták iránti szeretete előtt tisztelegve.

  1. Manchester United idegenbeli

A Manchester United ’92-es ikonikus dizájnja – a klub történetének egyik legfelismerhetőbb dizájnja – ihlette az MU idegenbeli mezét, amely tökéletes egyensúlyt teremt a retro és a progresszív között, tökéletesen illeszkedve az Adidas etikájához. Az ikonikus hópehely dizájnt úgy dolgozza át, hogy a felhőfehér és a kék színeket egy optikai mintázat részeként egyesíti az anyagban.

  1. AS Roma hazai

Mindig kockázatos, amikor egy új márka lép be egy bevált partnerség helyébe, különösen egy olyan sikeres együttműködésnél, mint amilyen a Nike-Roma volt. A félelmek azonban eloszlottak, amikor a New Balance bemutatta első hazai mezét, amelynek dizájnja a klub ikonikus színpalettájára helyezi a hangsúlyt. A finom, tónusos, tűsávos dizájn a mez elején is látható, amely kiemelkedő felületet kölcsönöz az egyébként visszafogott formatervezésnek.

  1. Venezia harmadik számú

A Kappa és a Venezia újra itt van, ezúttal a klub harmadik számú mezével, amelynek kék-zöld felületén a Venezia FC híres arancioneroverdije (azaz a narancs-fekete-zöld szín) látható a mellkason három halványuló csíkban, ami a klub színeinek a vízen lebegő hatását kelti – ez illik is hozzá, hiszen a dizájnt a velencei lagúna ihlette. Már-már igazságtalanság, hogy milyen formabontó a Serie A csapat mezrepertoárja ebben a szezonban.

  1. Inter hazai

Ez is megosztó, hiszen egyes szurkolók utálják a hagyományoktól való eltérést. Az edzőmeccsek mezein vagy a harmadik számú dresszeken szép és jó dolog kísérletezni, de egy hazai mezen valami ennyire radikálisat csinálni dicséretes, és a Nike-nak jár a taps ezért. Még mindig a Nerazzurri klasszikus csíkos esztétikájával kacérkodik, de visszahozza Milánó történelmi szimbólumát, a Biscione kígyóbőrös megjelenését, amelyet egy évtizede nem láttunk.

  1. Atlético Mineiro vendég

Mit is mondtunk a szurkolók által készített dizájnról? Bármelyik csapat, amelyiknek van mersze Hulkot és Diego Costát betenni a csatársorba, megérdemel egy ilyen pólót. A “Manto da Massa 113” pólót a klub 113. évfordulójának megünneplésére tervezték. A Lucas Adriano rajongó által készített és a Le Coq Sportif által gyártott dizájn bézs alapon Minas Gerais állam részletes, nyomtatott térképével az elején. A Sportmarketing Tagozat stábjában ez a darab a nyerő!

  1. Corinthians hazai

A Corinthians esetében mindig számíthatsz arra, hogy a Nike jóvoltából érkezik néhány kiemelkedő dizájn. És az is biztos, hogy ismét szállítottak egyet, ezúttal a brazil csapat új hazai mezén, amely egyedi dizájnt tartalmaz, amit Sao Paulo városának falain lévő repedések ihlettek.

  1. Arsenal harmadik számú

Egy másik klub, amelyre mindig lehet támaszkodni néhány kiemelkedő pólódizájn tekintetében, hiszen az Adidas az utóbbi időben erősen támaszkodott az Ágyúsok legikonikusabb múltbéli mezeire. Az idei szezonban a 95/96-os szezon híres “villámcsapás” dizájnja lett átdolgozva tökéletesre.

  1. Ajax harmadik számú

Az Ajax harmadik számú meze a maga egyszerűségében egészen kiváló, a fekete alapot alapul véve a dizájnt piros, sárga és zöld részletek hangsúlyozza. Mindez a holland klub Bob Marley iránti tiszteletének, pontosabban a “Three Little Birds” című szerzeményével közös történetének vizuális kifejezése.

  1. Venezia hazai

A Venezia FC az elmúlt évek során a legjobb egyedi készletekkel szerzett hírnevet, így felhúztuk a szemöldökünket, amikor bejelentették, hogy az olasz csapat felhagy a Nike-kal való kapcsolattal, és a Kappával kezdenek új fejezetet. De ami a partnerségből ebben a szezonban született, az egyszerűen lenyűgöző volt. Nem egy, nem kettő, hanem három hihetetlen felszerelés, amellyel a Serie A-ba való visszatérés előtt is felkerültek a térképre.