keyboard_arrow_up

Vis maior helyzetben a tokiói olimpia szponzorai – kártérítések, átszervezések, kritikák nehezítik a NOB életét

Noha a delta variáns felülírta olimpiai terveket, a szponzorok igyekeznek alkalmazkodni ahhoz, hogy a 2021-ben tartott ötkarikás játékokat a szervezők nézők nélkül tartják meg. A legnehezebb helyzetben a helyi cégek, közöttük is az utazási irodák és a légitársaságok vannak. De olyan partner is van, aki új ötletekkel igyekszik kihozni a legtöbbet a figyelemből: az Asahi sörgyártó cég, vagy éppen az NEC és az NTT telekommunikációs vállalatok számára például nem kedvezőtlen a csökkentett üzemmódú olimpia. Nézzük meg, kit hogyan érintenek a lezárások!

Felülírta az olimpiai szponzorációs terveket a delta variáns

Számos dilemmát vet fel és nagy nemzetközi felbolydulást okoz a szponzorok és nagyvállalatok körében is, hogy a szervezők végső döntése értelmében teljes egészében nézők nélkül rendezik meg a pénteken kezdődő és augusztus 8-ig tartó tokiói olimpiát. Szerencsétlen időzítés, hogy a kormány által bevezetett szükségállapot kellős közepén rendezik meg a versenyt, melynek kiváltó oka az eddigi legveszélyesebb delta variáns térhódítása. Tekintve, hogy a rendezvény helyszínéül szolgáló Tokióban a döntés idejében napi 920 koronavírus-esetet regisztráltak, a társadalmi elvárások és a nyomás miatt a kormány nem tehetett mást, bejelentette a zárt kaput.

A teszteseményen már gyakorolták, és nekünk is ideje hozzászokni: üres stadionban rendezik meg az atlétikai versenyeket az olimpián

Olimpia a karanténban: kizárólag a versenyen lesz a fókusz

A játékok zökkenőmentes lebonyolítása és a versenyzők biztonsága érdekében a résztvevők legkorábban 5 nappal a verseny előtt érkezhetnek meg az olimpiai helyszínre, és a futamukat követően 2 napon belül el kell hagyniuk azt, az adott játszmát leszámítva pedig végig maszkban kell lenniük.

A szponzorok elsősorban a döntés hirtelensége és a hónapokig tartó ködösítés miatt frusztráltak, hiszen nem volt egyértelmű a kommunikáció feléjük a nézők részleges vagy teljes kitiltásáról. A helyi partnerek most sorra mondják le az olimpiához kötődő promóciós eseményeiket, hiszen nem lesz kinek eladni a termékeket és szolgáltatásokat. A helyi kis- és középvállalkozások rekordot meghaladó összeget fizetettek a szponzori jogokért, majd további 200 millió dollárt szerződésük meghosszabbításáért, miután a játékok tavaly elmaradtak a világjárvány miatt. A többéves megállapodásokkal rendelkező nemzetközi partnerekkel ellentétben a hazai támogatók kizárólag a tokiói játékokon vesznek részt, így nagy érvágás számukra, hogy nem tudják teljes mértékben kihasználni a partnerség lehetőségeit.

A japánok többsége ellenzi a rendezést – a márkáknak ezért kétélű fegyver a szponzoráció, hiszen ha túl sokat kommunikálnak róla, akár negatív hatást is kiválthat a fogyasztókban a partnerség

Többszáz millió dollárról van szó

A japánok mellett a NOB globális partnerei közül is többen aggódnak amiatt, hogy a pozitív hatások helyett inkább csökkenni fog a népszerűségük: mivel Japánban sokan ellenzik az olimpia megrendezését, az azt támogató cégek is negatív színben tűnhetnek fel bizonyos csoportoknál.

Az Asics és a többi 67 vállalati támogató, amelyek több mint 3 milliárd dollárt „dobtak össze” a Tokió 2020-ra, terveik módosítását kérvényezték, és már korábban csökkentették az olimpiai bevételekkel kapcsolatos elvárásaikat.

A Canon, a Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co, vagy éppen a Tokio Marine Holdings eredeti tervei között szerepelt, hogy promóciós standokat állítson fel az olimpiai sétány mentén. A Canon például azt tervezte, hogy fotópontokat alakít ki a látogatók számára – ez az aktivitás már biztosan nem fog megvalósulni.

A bejelentés miatt az Asics Corp sportruházat-gyártó cég leállította Kasumi Ishikawa japán asztalitenisz-csillag négy méter magas emlékművének tervezett nyilvános felavatását is. A vállalat ugyanis aggódott, hogy a “Big Kasumi” -ként elnevezett emlékmű túl nagy tömeget vonzana, és gócpont alakulhat ki a városban.

Az Asahi sörgyártó cég még így is profitot termel

Az új helyzethez való alkalmazkodás több vállalatot is furcsa döntésekre késztetett. Az Asahi sörgyártó cég például maga javasolta a szervezőknek, hogy vezessék be az alkoholtilalmat az olimpiai helyszíneken. Az Asahi tehát számolt az eladások csökkentésével, ugyanakkor 2,3 billió jen (20,9 milliárd dollár) árbevételt prognosztizál ebben az évben, amely éves szinten 13,2% -os növekedést jelent. Ennek az oka azzal magyarázható, hogy az emberek előszeretettel fogyasztják az olimpiai szimbólumokkal ellátott italokat otthon is, a nézők nélküli versenyeken pedig amúgy sem lenne jelentős az alkoholfogyasztás.

Az Asahi köszöni szépen, jól van. Az olimpiai arculati elemekkel turbózott csomagolás extra profitot hoz a nemzetközi piacokon

Az állandó szponzorokra kevésbé hat a korlátozás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság költségvetésének 18% -át állandó szponzoraitól szerzi, amely évtizedek óta nemzetközi marketing jogokat biztosít olyan vállalatoknak, mint a Toyota, a Visa, az Omega, a Coca-Cola vagy az Alibaba Group Holding. A velük való kapcsolat hosszútávú, és egész évben használhatják az olimpia védjegyeit. Esetükben elsősorban a globális figyelem és márkamegjelenés számít, ami a televíziós közvetítésekkel és a versenyekről szóló tudósításokkal abszolválható. A verseny hangulata ugyanakkor minden bizonnyal teljesen eltér majd a megszokottól: a nézők nélküli üres stadionban való megjelenés össze sem hasonlítható a csordultig telt arénákkal.

A telekommunikációs cégek számára idén a közvetítés minőségén lesz a hangsúly

Az olimpiai játékok technikai támogatását nyújtó szponzorok, mint az NEC és az NTT, továbbra is azt tervezik, hogy termékeik és szolgáltatásaik bemutatására használják az eseményt. Az NTT számára hatalmas előnyt jelent versenytársaival szemben, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos 5G partnereként az ötkarikás játékok több mérkőzések– vitorlás-, golf- és úszóversenyek – közvetítése alatt az ő legújabb technológiájukat használják majd. Az innovációnak köszönhetően a nézők szinte úgy érezhetik majd, mintha maguk is részt vennének a mérkőzéseken – az NTT és a NEC pedig az üzletszerzéseik során komoly referenciaként használhatja fel az olimpia alatt szerzett tapasztalataikat.

Az utazási cégeknek nagy érvágás a pandémiás helyzet

A nézők nélküli olimpia legnagyobb vesztesei – a sportolók és a szervezők mellett – az utazási irodák és utazásszervező cégek. A japán légitársaságok például azért álltak be az olimpia mögé, mert azt hitték, olyan jól járnak, mint a brit és koreai légitársaságok az előző két olimpián, ám a nézők kitiltása miatt nekik vissza kell fizetniük a repülőjegyek árait. A NOB-bal leszerződött hivatalos utazásszervező partnerek közül pedig többen kártérítési igénnyel fordultak a szervezőkhöz, hiszen üzletüket már rég felkészítették a növekvő igényekre, amiből végül semmi sem lett, így komoly mínusszal kell szembenézniük.

Minden jó, ha a vége jó?

Az olimpia marketingügynökségét vezető Rob Prazmark szerint az olimpia továbbra is nagy szenzáció lesz, hiszen öt éve várják a sportot szerető emberek, hogy újra szurkolhassanak nemzetük legjobbjaiért. A hatás így még nagyobb lesz, hiszen a világ elmúlt 1,5-2 éve összességében egy nagyon nehéz időszak volt, és az emberek ki vannak éhezve arra, hogy egy jó, kollektív nemzeti élményt szerezhessenek. Ezt most csak a TV-képernyők előtt tehetik meg – ugyanakkor ez eddig is így volt a szurkolók 98%-ával. Prazmark szerint habár a helyszíni élmény valóban elveszett, az olimpiai eszme és az azzal kapcsolatos mítosz képes áthidalni a nehézségeket. A szurkolók és a szponzorok szintjén is.